Prijateljska mesta in občine

SEDBERGH, VELIKA BRITANIJA


Zgodba o pobratenju med mestoma Zreče in Sedbergh sega v julij 2004, ko so v Angliji v okviru projekta njihove televizije BBC »Twin Towns« angleškemu mestu Sedbergh želeli najti mesto dvojčka. Med kandidati za mesto dvojčka so bile tudi Zreče, ki so se poleg, Francije, Avstrije in Cipra uvrstile med štiri finaliste.

Med 19. in 25. septembrom 2004 je Sedbergh obiskala desetčlanska delegacija z namenom predstaviti Slovenijo, predvsem pa občino Zreče. Zreška delegacija je teden dni živela in delala z domačini. Potovali so predstavniki poklicev, ki igrajo ključno vlogo med poklici vsakega mesta: doktor splošne medicine, glasbeni pedagog, uslužbenka na pošti, policist, dva dijaka, turistična delavka, hotelir, novinar in občinski uradnik. Celotno dogajanje je posnela ekipa BBC.

Po predstavitvah kandidatov za mesto dvojčka so v Sedberghu potekale volitve, kjer so občani izbrali svojega favorita. In to so bile naše Zreče!

Člani odbora za twinning iz Sedbergha so širši javnosti predstavili rezultate projekta v Zrečah že novembra 2014, 27. maja 2005 pa smo v Skomarski hiši podpisali listino o pobratenju in sporazum o področjih bodočega sodelovanja. Podpisniki so bili Alan Pratt, predsednik mestnega sveta Sedbergh in Garth Steadman, predsednik odbora za pobratena mesta ter takratni župan Občine Zreče Jože Košir. S tem so bile odprte možnosti za poglobljeno sodelovanje na področju šolstva, gospodarstva, turizma, kulture, športa, predvsem pa krepitve prijateljskih odnosov.

V preteklih desetih letih je med obema mestoma potekalo okoli trideset izmenjav. Pobrateno mesto je obiskalo precej osnovnošolcev, MePZ KUD Vladko Mohorič Zreče, kvartet Odmev, Ljudski pevci iz Stranic, MePZ Jurij Vodovnik Zreče, Folklorna skupina KUD Jurij Vodovnik Skomarje, Društvo godbenikov Zreče, Pevke z Brinjeve gore, ansambel 500 m, Moški zbor PGD Zreče, in še bi lahko naštevali. Seveda je tudi mnogo skupin iz Sedbergha obiskalo Zreče, veliko pod vodstvom Davida Burbidge. Med njimi lahko omenimo The Cautly Corolls, Werca’s Folk in Malestrum. Dvakrat so v Zrečah koncertirali tudi njihovi godbeniki pod vodstvom Alana Levisa.

Pobratenje je v vseh teh letih pripomoglo k poglabljanju in krepitvi medsebojnih vezi ter razvijanju prijateljstev med mestoma Zreče in Sedbergh, za kar si želimo, da tako ostane tudi v prihodnje.Svečani podpis listine o pobratenju 27. maja 2005 v Skomarski hišiOBČINA RAĆA, SRBIJA


Lovski družini Zreče in Raća že 10 let prijateljujeta z vsakoletno izmenjavo društvenih delegacij. 28. 1. 2017 in 29. 1. 2017 je naš svetovni deskarski pokal na Rogli obiskala delegacija iz Opštine Raća, v sestavi Nenad Savković, predsednik Opštine, Branko Radisavljević pomočnik predsednika opštine in predsednik Lovačkog udruženja Gradište Raća ter Aleksandar Senić, gradski većnik. Takrat smo obljubili, da obisk vrnemo v času od 9. 6. do 11. 6. 2017. Raćo je obiskala delegacija v sestavi župan mag. Boris Podvršnik, podžupan Drago Šešerko in občinski svetnik ter predsednik naše LD mag. Ervin Gričnik. Ob tej priložnosti smo podpisali tudi sporazum o prijateljskem sodelovanju obeh občin, ki ga želimo razširiti tudi na področju turizma, kulture, športa, šolstva in gospodarskih dejavnosti.  


Podpis sporazuma o sodelovanju

Podpis sporazuma o sodelovanju z Občino Raća

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?